Domowa pizza ze szparagami, dzikimi ziołami, jajkiem sadzonym

Domowa pizza ze szparagami i dzikimi ziołami zobacz Domowa pizza ze szparagami i dzikimi ziołami 2018-06-19 12:27:03
Domowa pizza ze szparagami i dzikimi ziołami
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak w sezonie (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pizza

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczam w letniej wodzie, po czym dodaję: szklankę mąki, sól, cukier, oliwę – odstawiam na 15 min w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Gdy rozczyn wyrośnie, dodaję resztę mąki i wyrabiam ciasto aż zacznie odchodzić od dłoni. Gotowe ciasto dzielę na dwa i jeszcze raz odkładam do wyrośnięcia na około 20 min. W ten sposób uzyskałem dwa blaty do pizzy o średnicy 25 – 30 cm. Biorę jeden z „blatów” i formuję w rękach lub za pomocą wałka okrągły placek. Piekarnik nagrzewam do największej temperatury, ważne żeby grzanie było od spodu i z góry. Rozgrzaną blachę smaruję oliwą za pomocą rozgniecionego czosnku i kładę placek, który z wierzchu nacieram również delikatnie oliwą i pieprzem. Piekę około 5 min aż placek zrobi się lekko brązowy i kładę na niego połowę pociętych szparagów, 2 surowe jajka (rozbijam) oraz połowę startego sera. Zapiekam około 3 min. Przed podaniem posypuję ziołami i polewam oliwą.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE