Makaron bucatini na sposób wyspiarzy z Lipari

Makaron bucatini na sposób wyspiarzy z Lipari
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 4.10
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
20 minut

Przepis


Składniki
350 g makaronu bucatini
100-150 g tuńczyka w oliwie
50 g drylowanych czarnych oliwek
pęczek pietruszki
ząbek czosnku
100 ml oliwy extra vergine
20 g kaparów solonych
sól i pieprz

Przygotowanie
Obrany czosnek lekko zgniatamy; oliwki kroimy w talarki; umytą i osuszoną natkę pietruszki drobno siekamy. Tuńczyka odsączonego z oliwy rozkruszamy widelcem; kapary obmywamy z soli i osuszamy. Na patelni z oliwą krótko smażymy zgnieciony ząbek czosnku z kilkoma szczyptami pietruszki, dodajemy kapary, oliwki, tuńczyka i gotujemy kilka minut, mieszając od czasu do czasu.
W garnku doprowadzamy do wrzenia wodę, solimy i gotujemy połamany na kawałki makaron bucatini. Ugotowany al dente makaron odcedzamy i łączymy z ragoût z tuńczyka i posypujemy pietruszką.

Źródło: KUCHNIA WŁOSKA

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE