Bób z szynką i sherry

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni (odc.29)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 500 g bobu mrożonego

  • 100 g suszonej szynki parmeńskiej lub serrano
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 3 łyżki wytrawnego sherry fino
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Przepis

Bób należy rozmrozić i obrać ze skórek. Na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę, dodaj czosnek i szynkę, zrumień. Dodaj bób i wino. Gotuj, aż wino odparuje. Dopraw solą i pieprzem. To danie można również przygotować z wędzonym boczkiem i miętą.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE