Frywolne śliweczki

Oceń przepis:
Przygotował:
Maryla Musidłowska
- Seria kulinarna:
- Mammaryla (odc.5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- suszone śliwki bez pestek
- orzechy włoskie
- wino marsala
- boczek cieniutko pokrojony
- łyżeczka octu balsamicznego
- pieprz
- troszkę zielonej pietruszki
- wykałaczki lub metalowe szpilki
Przygotowanie:
Namocz śliwki w winie marsala. Przebierz orzechy. Do każdej śliwki włóż połówkę orzecha. Popieprz. Owiń cieniutkimi plasterkami boczku. Przebij metalową wykałaczką. Włóż do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C na 8-10 minut. Wino, w którym moczyły się śliwki wygotuj z łyżeczką octu balsamicznego do konsystencji syropu. Polej upieczone śliwki. Obsyp pietruszką.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Przekąski
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze