Chleb ze słonecznikiem

Chleb ze słonecznikiem zobacz Chleb ze słonecznikiem 2018-06-19 12:26:49
Chleb ze słonecznikiem
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 5.00

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 2 (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • ok. 50 g słonecznika
  • ok. 50 g siemienia lnianego
  • łyżkę czarnego sezamu do posypania
  • 250 ml letniej wody
  • kilka łyżek oliwy (ja dałam 2 łyżki do samego ciasta, a ok 1 łyżkę zużyłam na posmarowanie miski)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 15 g drożdży

Kalkulator wag i miar

Przepis

Do miski wlać ciepłą wodę, dodać cukier i świeże drożdże, wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić na bok. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, ziarna (zostawiając po ok. łyżce na obsypanie chlebka). Dodać lekko buzujący i rosnący zaczyn z drożdży. Wymieszać wszystkie składniki przy pomocy drewnianej łyżki lub miksera na wolnych obrotach używając końcówki typu "hak". Ja do wyrabiania ciast drożdżowych wykorzystuję robota i na wolnych obrotach mieszam składniki ok 10-15 minut. Ale dla "łapkarzy" opcja jest następująca: należy wyłożyć ciasto na posypany mąką blat i dalej ugniatać rękoma przez około 15 min, podsypując lekko mąką, żeby się nie kleiło. Z ciasta uformować okrągły bochenek, lekko zwilżyć wodą i posypać ziarnami słonecznika. Miskę średniej wielkości natłuścić olejem i włożyć do niej ciasto, posypaną ziarnami częścią do dołu. Resztę sezamu, siemienia itp. równomiernie rozsypać po cieście i lekko docisnąć. Miskę przykryć folią spożywczą lub ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godz. Piekarnik nagrzać do ok. 220 stopni. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Szybkim ruchem obrócić miskę nad blachą tak, aby ciasto znalazło się na blasze. Może się tak zdarzyć (jak mnie), że ciasto za nic nie chce odejść od ścianek, należy wtedy delikatnie je podważyć - jak złapie powietrze, odpadnie bez problemu. Odstawiamy je jeszcze na ok.20-25 min. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 220 stopni, przez około 40-45 minut. Ja przed włożeniem ciasta do piekarnika wkładam na najniższą półkę piekarnika blaszkę z wodą, a blaszkę z pieczywem na środkową półkę. Tworzy się poniekąd piec konwekcyjny - domowym sposobem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE