Placuszki z bursztynem i kwiatami akacji

Placuszki z bursztynem zobacz Placuszki z bursztynem 2018-06-19 13:01:01
Placuszki z bursztynem
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Gieno Mientkiewicz

Seria kulinarna:
Przez dziurkę od sera 2 (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • kilka kiści kwiatów akacji
  • kilka szczytów pokrzywy białej z kwiatami
  • kiść bzu lilaka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mleka
  • 5 dag sera bursztyn
  • olej do smażenia

Sos serowo-powidalny z syfonu

Kalkulator wag i miar

Przepis

Przygotowanie
Do mleka wbić jajka, odrobinę posolić, rozbełtać, dodać mąkę, zakręcić ciasto. Dodać starty drobno ser i kwiaty. Smażyć na rozgrzanym oleju.

Przygotowanie sosu:
Ser obkrajać ze skórki, zetrzeć drobno i utrzeć w salaterce z powidłami i śmietanką, patrząc aby konsystencja była bliska smarowalności. Przełożyć do syfonu, wbić nabój. Przed szprycowaniem dobrze wstrząsnąć. Można też użyć rękawa cukierniczego, lub nałożyć sos łyżką.
Na wierzch posypać świeże kwiaty akacji.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE