Wieniec z ciasta na focaccię z farszem

Wieniec z ciasta na focaccię zobacz Wieniec z ciasta na focaccię 2018-06-19 12:26:31
Wieniec z ciasta na focaccię
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Maryla Musidłowska

Seria kulinarna:
Mammaryla (odc.9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

Składniki farszu

  • 15 oliwek czarnych wędzonych z pestką
  • 10 suszonych pomidorów w zalewie
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki orzechów włoskich
  • łyżka koncentratu
  • łyżka oliwy
  • 1 starta mozzarella
  • szczypta oregano
  • sól, cukier do smaku
  • żółtko + 1 łyżka wody

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Zrób farsz
Przebierz orzechy. Upraż orzechy na patelni. Wyjmij pestki z oliwek. Bardzo drobno posiekaj oliwki i pomidory. Zetrzyj mozzarellę. Wyciśnij czosnek. Posiekaj orzechy. Wszystkie składniki połącz z łyżką koncentratu i łyżką oliwy pieprzowej. Dopraw solą i cukrem.

Ciasto
W misce wymieszaj drożdże z 3 łyżkami ciepłej wody i cukrem. Kiedy podwoją objętość dodaj mąkę, wodę i oliwę. Na końcu sól. Przełóż ciasto na blat, podsyp je mąką i wyrabiaj 10 minut. Miskę wysmaruj oliwą i przełóż do niej wyrobione ciasto, obtaczając je w oliwie, żeby nie wysychało. Przykryj wilgotną ściereczką. Zostaw w cieple na godzinę. Po godzinie wyrośnięte ciasto uderz pięścią i wyrób ponownie. Wyrabiaj około 3 minut. Odłóż w spokoju na 5 minut. Następnie podsyp stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto na prostokąt ok. 40 x 30cm. Rozsmaruj na nim farsz, pozostawiając wzdłuż boków nieposmarowany pasek o szerokości 1 cm (żeby ciasto dało się zlepić po zrolowaniu). Wzdłuż dłuższego boku zroluj ciasto. Sklej brzeg, końce zostawiając otwarte. Obsyp blachę mąką i ułóż na niej roladę sklejeniem do spodu. Sklej boki rolady formując z niej koło. Natnij koło w 5 cm odstępach, kończąc nacięcie ok. 2 cm od środka koła. Delikatnie rozsuń nacięte fragmenty ciasta i lekko skręć je przekrojoną stroną do góry. Przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na 30-40 minut. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni C. Włóż wieniec. Po ok. 30 minutach wysmaruj wieniec żółtkiem rozmąconym z wodą - będzie miał piękną, lśniącą i złocistą skórkę. Dopiecz jeszcze ok. 10 minut.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

ursi5 6 lat temu

Robiłam tę foccacię zaraz po nadaniu programu. Wyszła wizualnie bardzo ładnie i smaczna w smaku.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE