Mufinki z serem i ziołami - Monika Błotnicka

Mufinki z serem i ziołami - Monika Błotnicka
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 225 g mąki pszennej
  • 155 mąki razowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta
  • pieprzu cayenne
  • szczypta soli
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki świeżych liści tymianku
  • 125 g cheddara startego (można zastąpić polskim ostrym serem, np. Carskim lub Bursztynem)
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 125 g stopionego masła

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzewam piekarnik do temperatury 210 stopni C. Formę na mufinki smaruję stopionym masłem lub olejem. Do miski przesiewam mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz i plewy z sita. Wsypuję posiekaną zieleninę i ser – wszystko razem mieszam i robię dołek na mokre składniki. Rozbełtuję dwa jaja z mlekiem i razem z masłem wlewam do dołka w misce z suchymi składnikami. Szybko mieszam wszystko metalową łyżką, nie należy mieszać zbyt długo, ciasto powinno zostać grudkowate. Łyżką wkładam ciasto do formy mufinkowej (mniej więcej do 2/3 objętości). Piekę około 20 minut do momentu kiedy patyczek wbity do środka mufinki będzie po wyciągnięciu suchy. Zostawiam w formie parę minut, potem delikatnie przekładam na metalową kratkę do wystygnięcia.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA