Jagnięcina z tapenadą i pieczonymi bakłażanami

Oceń przepis:
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni Święta (odc.12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 20 kotlecików jagnięcych z kostką
- 20 plastrów bakłażana grubości 1,5 cm
- 20 cienkich plastrów koziego sera z rolady pleśniowej
Tapenada
- 3 garście czarnych oliwek bez pestek
- 4 ząbki czosnku
- 50g migdałów bez skórki
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- szklanka oliwy extra vergine
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Kotleciki jagnięce lekko posolić, oprószyć pieprzem i zwilżyć oliwą. W malakserze pokruszyć migdały na grubość drobnej kaszy, odłożyć. Do malaksera wrzucić oliwki, czosnek, oregano i wlać pół szklanki oliwy. Zmiksować na krem. Dolać oliwy jeśli krem jest suchy. Dodać pokruszone migdały, wymieszać. Na każdym kotleciku ułożonym na blasze do pieczenia rozsmarować grubą warstwę tapenady. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, około 15 -20 minut, aż mięso będzie gotowe.
Plastry bakłażana posolić, by puściły sok. Natrzeć rozciętym ząbkiem czosnku i oliwą. Piec ok. 15 minut w temperaturze 170 stopni C. Wyjąć z piekarnika, przykryć plastrami sera koziego i ponownie wstawić do piekarnika zwiększając temperaturę do 200 stopni C. Piec aż ser się zrumieni. Podawać do mięsa.
Plastry bakłażana posolić, by puściły sok. Natrzeć rozciętym ząbkiem czosnku i oliwą. Piec ok. 15 minut w temperaturze 170 stopni C. Wyjąć z piekarnika, przykryć plastrami sera koziego i ponownie wstawić do piekarnika zwiększając temperaturę do 200 stopni C. Piec aż ser się zrumieni. Podawać do mięsa.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Dania mięsne
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE
Komentarze