Strudlowe ciastka śliwkowe na sposób friulański

Oceń przepis:
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 8
- Czas przygotowania:
- 1 godzina, 15 minut
Przygotowanie:
Ciasto
250 g mąki pszennej
jajo
50 g masła
łyżka cukru
5-6 łyżek letniej wody
szczypta soli
Nadzienie
700 g śliwek
3 łyżki likieru maraskino
100 g masła
40 g biszkoptów (suchych)
100 g cukru
starta skórka z jednej cytryny
80 g rodzynek sułtańskich
50 g orzeszków piniowych
Przygotowujemy ciasto
Przesiewamy mąkę na stolnicę i formujemy w kopczyk; do zagłębienia dodajemy sól, cukier, jajo, letnią wodę i miękkie masło pokrojone na kawałki. Energicznie wyrabiamy ciasto, uderzając nim o stolnicę, tak żeby nabrało elastyczności; przykrywamy ciasto uprzednio podgrzaną miską i odstawiamy na około 25 minut.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie
Zamaczamy rodzynki w letniej wodzie; na patelni teflonowej lekko prażymy orzechy piniowe; rozkruszamy na drobne okruchy biszkopty i odstawiamy na później. Myjemy śliwki, kroimy na pół, wyjmujemy pestki i kroimy na plasterki; wkładamy do rondla, posypujemy cukrem i gotujemy 4-5 minut, mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką. Przekładamy śliwki do miski, dodajemy likier maraskino, startą skórkę cytrynową, odcedzone i wyciśnięte z wody rodzynki, prażone orzeszki piniowe i dokładnie mieszamy. Cienko rozwałkowane ciasto układamy na posypanej mąką ściereczce, wykrawamy ostrym nożem 8 prostokątnych płatów o wymiarach 15 na 10 cm. Smarujemy ciasto roztopionym uprzednio masłem, posypujemy rozkruszonymi biszkoptami, pośrodku nakładamy nadzienie śliwkowe z rodzynkami i orzeszkami piniowymi, pozostawiając wolne brzegi przynajmniej o szerokości 1 cm. Zwijamy ciasto jak strudel, pomagając sobie ściereczką, dobrze zaklejamy brzegi i delikatnie umieszczamy na posmarowanej masłem blasze. Smarujemy wierzch ciastek roztopionym masłem i wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 180° Celsjusza i pieczemy 40–50 minut, od czasu do czasu smarując roztopionym masłem. Upieczone ciastka układamy na półmisku. Podajemy ciepłe posypane cukrem pudrem.
Źródło:

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze