Morelowa tarta linzer

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko Morele (odc. 10)
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia austriacka

Przepis



Nadzienie
2 szklanki umytych, przekrojonych na połówki moreli bez pestek
2/3 szklanki dżemu morelowego
¼ szklanki cukru
starta skórka z jednej pomarańczy

Ugotować wszystkie składniki w dużym rondlu, aż morele zmiękną zdjąć z ognia, zmielić na puree
i odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Ciasto na tartę
3 jajka ugotowane na twardo
1 ¼ kostki miękkiego masła
½ szklanki cukru-pudru
ekstrakt waniliowy
½ łyżki rumu
½ szklanki lekko prażonych zmielonych orzechów laskowych
¾ łyżeczki soli
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
2 ¼ szklanki mąki uniwersalnej
1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami zimnej wody

Przygotowanie:
Wyjąć żółtka z jajek na twardo i przetrzeć przez sitko. Odstawić. Utrzeć masło i cukier-puder na gładką, puszystą masę. Dodać kilka kropli ekstraktu waniliowego i rum, zamieszać. Dodać orzechy i przetarte żółtka, wymieszać składniki. Przesiać sól, mąkę i proszek do pieczenia i dodać do maślanej masy. Mieszać, aż składniki się połączą – ciasto będzie dosyć miękkie. Podzielić ciasto na dwie porcje, zawinąć w folię formując dyski i włożyć na 2 godziny do lodówki, żeby stwardniało. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni Celsjusza. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować jedną porcję ciasta na grubość 2cm. Położyć na cieście spód od tortownicy, w której będzie się później piekła tarta i za pomocą noża wyciąć z ciasta koło. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Podważając i podpierając koło z ciasta spodem od tortownicy, przenieść je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i nałożyć morelowe nadzienie. W drugim kole z ciasta wyciąć 8 otworów (np. za pomocą pudełka po filmie fotograficznym), pomiędzy tymi otworami, używając innego narzędzia, wyciąć otwory o centymetrowej średnicy. Posmarować wierzch ciasta (z otworami) jajkiem roztrzepanym z wodą i delikatnie przełożyć go na warstwę morelowego musu. Ciasno otoczyć ciasto brzegiem tortownicy, żeby zachowało kształt. Piec przez 25-40 minut, aż wierzch tarty stanie się złotobrązowy. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia i podawać w porcjach.

© Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

mariao 22 dni temu

To już drugi przepis, w którym nie podano ilości składników (tutaj cukru, rumu, orzechów i soli?). Poprzednio natknęłam się na "szklanki mąki.." w przepisie na okonomiyaki. Kuchnio+ możesz to uzupełnić?

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE