Florentynki migdałowe

Florentynki migdałowe
Oceń przepis:
52 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Jacek Sikora

Seria kulinarna:
Słodki drań (odc.1)
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

Ciasto

  • 85 g cukru
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • 210 g mąki pszennej
  • 25g migdałów
  • 4g soli
Nadzienie

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Masło utrzyj na gładko, dodaj do niego cukier, mielone migdały, sól oraz cukier waniliowy. Ucieraj do momentu, aż się połączą. Dodaj jajko i znowu ucieraj. Następnie dodaj mąkę i zrób jak wyżej. Z ciasta uformuj kulę. Rozpłaszcz i odłóż zawiniętą w folię do lodówki na 2 godziny. Ciasto rozwałkowuj cieniutko na 2mm. Przełóż na blachę wyłożoną papierem i ponakłuwaj widelcem. Piecz w 180°C przez 15 minut lub aż ciasto się zrumieni. Skórkę pomarańczową pokrój w kostkę. Z pomarańczy zetrzyj pomarańczową otoczkę i dodaj ją do gotującej się śmietany. W rondlu rozpuść cukier w wodzie i podgrzewaj aż ściemnieje na karmel. Do rondla dodaj masło, a gdy się połączy, śmietanę i miód lub syrop ze skórek. Gotuj, aż masa osiągnie 125°C. Wtedy zestaw z ognia i dodaj skórkę oraz płatki migdałów. Masę cienko rozsmaruj na cieście. Zapiecz w piekarniku rozgrzanym do 230°C przez 10 minut. Ciasto jak ostygnie pokrój na kwadraty wielkości kciuka.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA