Karczochy prawie po rzymsku

Karczochy prawie po rzymsku
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.00

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia włoska (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 6 świeżych karczochów
  • 2 cytryny
  • 4 ząbki czosnku
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • ½ pęczka świeżej mięty
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • woda

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Karczochy oczyszczamy (najlepiej w rękawiczkach, bo bardzo brudzą dłonie), ściągając zewnętrzne liście aż dostaniemy się do wnętrza, ścinamy czubek liści na wysokości ok. 2,5-3 cm od góry (w zależności od wielkości warzywa), wycinamy włochaty środek lub pozostawiamy do usunięcia po ugotowaniu. Jeśli mamy łodyżkę, odcinamy jej końcówkę i obieramy dość grubo.

Cytrynę przekrawamy na pół i każdy obrany karczoch dokładnie nacieramy i odkładamy go do kąpieli w zimnej wodzie z wyciśniętym sokiem z 1 cytryny. Do dużego garnka wlewamy wodę wraz cytrynami (tę z moczenia się warzyw), doprawiamy solą i wrzucamy obrane warzywa. Obciążamy je talerzykiem, przykrywamy i gotujemy ok. 15 minuta, aż będą al dente.

W tym czasie przygotowujemy pastę do nafaszerowania karczochów. Drobno siekamy i łączymy ze sobą pietruszkę, miętę, czosnek, dodajemy bułkę tartą, kilka kropli oliwy sól i pieprz. Podgotowane karczochy odcedzamy z nadmiaru wody, lekko studzimy i wyciągamy środkową część z włoskami (jeśli nie zrobiliśmy tego wcześniej) i faszerujemy pastą wciskając ją do środka i między listki.

Na dnie szerokiego garnka rozgrzewamy kilka łyżek oliwy, układamy ściśle karczochy farszem do dołu i smażymy, nie ruszając ok. 10 minut. Następnie odwracamy delikatnie karczochy, podlewamy kolejną porcją oliwy, okrywamy zwilżonym papierem do pieczenia dość ciasno i dusimy kolejne 10-15 minut. Podajemy na ciepło lub po lekkim wystudzeniu.

 

 

 

 

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów CANAL+ TV przez internet

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i prawie 130 innych kanałów? Pakiet Optimum+ za 49,99 zł/mies ZAMÓW ONLINE