Klasyczna pizza

Klasyczna pizza
Oceń przepis:
78 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia włoska (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pizza
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 400 g mąki typ 00 lub pszennej chlebowej typ 750 + do podsypania
  • 100 g semoliny (ew. zamieniamy na mąkę powyżej)
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • oliwa
  • ok. 350-370 ml ciepłej wody
  • 25 g świeżych lub 7 g suszonych drożdży
  • ½ łyżeczki cukru pudru
Na wierzch:
  • 1 kulka mozzarelli
  • ½ opakowanie rukoli
  • 6 plastrów prosciutto crudo
  • 1 łyżka kaparów
Sos:
  • 1 puszka pomidorów
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • oliwa

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Do wody dodajemy cukier puder, następnie wkruszamy świeże drożdże, mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą i odstawiamy na 15-20 minut. Do miski miksera wsypujemy obie mąki i sól, następnie wlewamy zaczyn, oliwę i wyrabiamy hakiem ok. 10 minut. Obsypujemy lekko mąką, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Następnie przekładamy ciasto na stolnicę podsypaną mąką i wyrabiamy, uderzamy kilkakrotnie w ciasto, żeby je odgazować, i wyrabiamy, ranty zawijając pod spód. Ciasto po ponownym wyrobieniu możemy wstawić na noc do lodówki i zabrać się za pieczenie na drugi dzień. Możemy również je odstawić na czas przygotowania sosu, nagrzania pieca i przyszykowania dodatków.

Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni. Pomidory przelewamy do wysokiego dzbanka, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, miód i oregano, doprawiamy solą i pieprzem, miksujemy blenderem. Mozzarellę rwiemy w dłoniach na mniejsze kawałki.

Ciasto na pizzę dzielimy na 2-4 porcje i każdą rozciągamy w dłoniach formując placek lub rozwałkowujemy. Smarujemy częścią sosu, układamy część kawałków sera i część kaparów (zachowując część składników na kolejne pizze). Wstawiamy do pieca na rozgrzany kamień (jeśli mamy taki) lub bezpośrednio na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 7 minut, wyciągamy, rozkładamy plastry szynki i rukolę, skrapiamy oliwą i serwujemy.

 

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE