Pasztet z czerwoną nitką

Pasztet z czerwoną nitką
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Gosia Molska

Seria kulinarna:
Babeczki wielkanocne (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 0,5 kg łopatki wieprzowej
  • 250 g boczku surowego
  • 200 g tłustej wołowiny
  • 100 g wątróbki drobiowej
  • 2 jajka
  • włoszczyzna
  • 2 czerwone papryki
  • garść pistacji
  • ¼ szklanki miazgi orzechowej
  • kilkanaście ziaren świeżego zielonego pieprzu
  • sól
  • pieprz
  • suszony tymianek do smaku

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Ugotować wywar z warzyw i do gorącego, wrzucić mięsa. Gotować do miękkości, wystudzić. Mięsa zmielić na drobnym sitku, dodać pistacje, pieprz zielony, jajka, miazgę orzechową i doprawić do smaku. Papryki upiec i zdjąć z nich skórkę. Foremkę nasmarować masłem, posypać miazgą orzechową i ułożyć warstwę masy mięsnej. W połowie foremki przełożyć papryki, a na wierzchu ułożyć kolejną warstwę mięsa. Piec w temperaturze 160 stopni ok. 1 godziny.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE