Teksańska zapiekanka z wołowiną i fasolą

Teksańska zapiekanka z wołowiną i fasolą
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 53)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z wołowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej
Ilość osób:
2

Składniki:

  • 2 kg żeberek wołowych
Marynata:
  • 1 łyżka pieprzu kajeńskiego
  • 1 łyżka prażonego, mielonego kminu
  • 1 filiżanka brązowego cukru
  • 1 pęczek kolendry
  • ćwierć filiżanki oliwy
  • pół filiżanki słodkiego octu
  • 6 rozgniecionych ząbków czosnku
  • 3 pokrojone papryczki jalapeño
  • 2 pokrojone czerwone cebule
  • 2 cytryny
  • sos worcestershire
  • czerwone wino
Farsz:
Dodatkowo:
  • 1 opakowanie ciasta filo
  • 250 g masła
  • półtorej łyżeczki pieprzu kajeńskiego

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Połączyć składniki marynaty. Zalać mięso i odstawić na całą noc. Tak zamarynowane mięso piec przez 3 godziny w temperaturze 175°C, aż będzie bardzo miękkie. Zachować sos, który powstał podczas pieczenia.
Marchewkę, seler, chili i czosnek posiekać. Podsmażyć na oliwie, przyprawić solą i pieprzem. Wlać passatę i syrop klonowy.
Mięso obrać z kości i pokroić. Przełożyć do naczynia do zapiekania i polać sosem, który powstał podczas pieczenia. Posypać posiekaną dymką i przybrać warstwą podsmażonych warzyw. Posypać startym serem i przykryć płatami ciasta filo (każdy płat natłuścić stopionym masłem i przyprawić pieprzem kajeńskim).
Piec przez 10 minut w temperaturze 200°C, aż ciasto się zrumieni, a ser stopi.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE