Pancakes z borówką amerykańską i syropem klonowym

Oceń przepis:
Przygotował:
Piotr Przykaza
- Seria kulinarna:
- Jak Piotr przykazał (odc.5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia Ameryki Północnej
Składniki:
- 250 ml mąki
- 2 kurze jajka
- 200 ml mleka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- sól
- syrop klonowy lub miód wrzosowy
- borówka amerykańska
- olej i masło do smażenia
Przygotowanie:
Wymieszać mąkę, mleko, żółtka jajek, proszek do pieczenia, szczyptę soli tak, by powstało gęste ciasto naleśnikowe. Ubić pianę z pozostałych białek i dodać do ciasta, mieszać zwykłą łyżką. Na patelni rozgrzać masło i olej. Wylać masę na rozgrzaną patelnię. Wrzucić borówki. Smażyć po około 5 minut z każdej strony. Podawać z masłem i syropem klonowym (lub miodem wrzosowym). Placki można obsypać cukrem pudrem lub cynamonem.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Komentarze
Zaloguj się by dodać komentarz.
Kuchnia Ameryki Północnej
Dania wegetariańskie
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
rulon 9 lat temu
pierwsze ciasto naleśnikowe, którego nie spaliłam! fantastyczne z syropem klonowym z uwagi na brak cukru w cieście.