Owoce grillowane w miodzie z migdałami w sosie toffi z chicago

Przygotował:

Ainsley Harriot

Seria kulinarna:
Ainsley rusza w plener (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej

Składniki:

  • 100 g migdałów
  • 25 g cukru
  • 25 g masła
  • »' class='popover-hover'>kilka dużych truskawek
  • kilka nektarynek
  • płynny miód do polania
  • laska wanilii lub kilka kropli ekstraktu waniliowego
  • kilka łyżek creme fraiche lub gęstej kremówki

Kalkulator wag i miar

Przepis

Z kawałka folii aluminiowej zrobić kwadrat, składając dwie warstwy na pół. Wsypać migdały, dodać masło i cukier. Zrobić z folii paczuszkę, ułożyć na grillu (lub włożyć do nagrzanego piekarnika) i piec 5-8 minut, aż z masła i cukru zrobi się ciągutkowa masa. Zdjąć z grilla i zostawić do wystygnięcia.
Truskawki przekroić na pół, a nektarynki na ćwiartki i włożyć na uprzednio namoczone przez 15 minut patyczki do szaszłyków. Polać płynnym miodem i ułożyć na grillu na parę minut. Przekroić ostrym nożem laskę wanilii, wyskrobać pesteczki i dodać do creme fraiche, wymieszać. Polać talerz waniliową śmietanką, na wierzchu ułożyć szaszłyczki owocowe i posypać posiekanymi migdałami w polewie toffi.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE