Owoce grillowane w miodzie z migdałami w sosie toffi z chicago

Oceń przepis:
Przygotował:
Ainsley Harriott
- Seria kulinarna:
- Ainsley rusza w plener (odc.2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia Ameryki Północnej
Składniki:
- 100 g migdałów
- 25 g cukru
- 25 g masła
- kilka dużych truskawek
- kilka nektarynek
- płynny miód do polania
- laska wanilii lub kilka kropli ekstraktu waniliowego
- kilka łyżek creme fraiche lub gęstej kremówki
Przygotowanie:
Z kawałka folii aluminiowej zrobić kwadrat, składając dwie warstwy na pół. Wsypać migdały, dodać masło i cukier. Zrobić z folii paczuszkę, ułożyć na grillu (lub włożyć do nagrzanego piekarnika) i piec 5-8 minut, aż z masła i cukru zrobi się ciągutkowa masa. Zdjąć z grilla i zostawić do wystygnięcia.
Truskawki przekroić na pół, a nektarynki na ćwiartki i włożyć na uprzednio namoczone przez 15 minut patyczki do szaszłyków. Polać płynnym miodem i ułożyć na grillu na parę minut. Przekroić ostrym nożem laskę wanilii, wyskrobać pesteczki i dodać do creme fraiche, wymieszać. Polać talerz waniliową śmietanką, na wierzchu ułożyć szaszłyczki owocowe i posypać posiekanymi migdałami w polewie toffi.
Truskawki przekroić na pół, a nektarynki na ćwiartki i włożyć na uprzednio namoczone przez 15 minut patyczki do szaszłyków. Polać płynnym miodem i ułożyć na grillu na parę minut. Przekroić ostrym nożem laskę wanilii, wyskrobać pesteczki i dodać do creme fraiche, wymieszać. Polać talerz waniliową śmietanką, na wierzchu ułożyć szaszłyczki owocowe i posypać posiekanymi migdałami w polewie toffi.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Kuchnia Ameryki Północnej
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze