Galaretka kir royal

Galaretka kir royal
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Jacek Sikora

Seria kulinarna:
Słodki drań (odc.6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 1 butelka szampana półwytrawnego
  • 120 ml likieru Creme de Cassis
  • 50 g żelatyny
  • 30 ml wody
  • świeże porzeczki
  • krzaczek melisy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozpuść żelatynę w 1/5 podgrzanego szampana. Podgrzewaj, aż żelatyna się całkowicie rozpuści. W miseczce wymieszaj likier Creme de Cassis z 1/5 przygotowanej żelatyny. Resztę żelatyny dodaj do pozostałej części szampana. Nalej na dół kieliszka pierwszą warstwę szampana. Wstaw do lodówki.
Gdy pierwsza warstwa galaretki z szampana lekko zakrzepnie, ostrożnie wlej warstwę galaretki z cassissa. Odłóż do lodówki. Czynność powtarzaj, aż do wyczerpania obu galaretek. Gdy kieliszek będzie nieomal pełny włóż listki melisy, gałązkę porzeczki i zalej do końca szampanową galaretką.

© Jacek Sikora

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA