Letni deser z owoców

Letni deser z owoców
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Chleby Paula Hollywooda (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Ilość osób:
5

Przepis

Składniki:
450 g malin
350 g mieszanych owoców jagodowych (truskawek, poziomek, borówek, jagód, porzeczek)
150 g cukru
60 ml likieru malinowego (framboise)
2-3 łyżki masła
8-10 kromek chleba z białą czekoladą i malinami

krem z białej czekolady:
100 g białej czekolady
250 ml śmietany 36%
250 g serka mascarpone
2 łyżeczki cukru pudru plus do posypania
świeże owoce do dekoracji

Przygotowanie:
Wsypujemy owoce do rondla, dodajemy cukier i likier, mieszając podgrzewamy na małym ogniu ok. 5-8 minut, aż cukier się rozpuści, a owoce zmiękną. Odstawiamy do ostygnięcia. Odkrawamy skórkę z kromek chleba. Głęboką miseczkę o pojemności 1 litra dobrze smarujemy masłem i ciasno wykładamy chlebem. Wlewamy ostudzone owoce. Wierzch szczelnie przykrywamy chlebem. Miseczkę ciasno owijamy folią, na wierzch kładziemy talerzyk i przyciskamy. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub nawet na całą noc. Robimy krem: stapiamy białą czekoladę na parze i studzimy, lekko bijamy śmietanę z cukrem pudrem, dodajemy do czekolady i mieszamy, łączymy z mascarpone. Usuwamy folię, odwracamy miseczkę do góry dnem i wykładamy deser na talerz, dekorujemy owocami i oprószamy cukrem pudrem. Kroimy na porcje, rozkładamy na talerzyki i podajemy z kremem z białej czekolady.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE