Pieczone brzoskwinie z amaretto

Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 4 (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery, Dania z grilla, Dania na walentynki
Składniki:
- 4 brzoskwinie
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki cukru brązowego
- 4 łyżki amaretto
- 4 łyżki migdałów w płatkach
- 4 łyżki gęstego jogurtu
- skórka i sok z limonki
- mięta
Przygotowanie:
Brzoskwinie myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół, pozbywamy się pestki.
W miseczce łączymy miód i amaretto.
Jogurt naturalny łączymy ze skórką z limonki i sokiem, odstawiamy do lodówki.
Z folii aluminiowej robimy miseczki o dość grubym dnie, układamy w nich brzoskwinie skórką do dołu, skrapiamy miodem z amaretto, obsypujemy cukrem i płatkami migdałowymi.
Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni lub układamy miseczki na grillu. Pieczemy ok. 10 minut co jakiś czas polewając płynem miodowym i sokiem spod brzoskwiń.
Podajemy z łyżką chłodnego jogurtu limonkowego.
W miseczce łączymy miód i amaretto.
Jogurt naturalny łączymy ze skórką z limonki i sokiem, odstawiamy do lodówki.
Z folii aluminiowej robimy miseczki o dość grubym dnie, układamy w nich brzoskwinie skórką do dołu, skrapiamy miodem z amaretto, obsypujemy cukrem i płatkami migdałowymi.
Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni lub układamy miseczki na grillu. Pieczemy ok. 10 minut co jakiś czas polewając płynem miodowym i sokiem spod brzoskwiń.
Podajemy z łyżką chłodnego jogurtu limonkowego.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Dania na walentynki
Dania z grilla
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze