Brzoskwinie w maladze

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni 2 (odc.12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Składniki:

  • 6-8 małych brzoskwiń
  • butelka słodkiego wina malaga
  • gęsty jogurt grecki lub bałkański
  • cukier z prawdziwą wanilią
  • ew. wiórki czekoladowe i sos czekoladowy

Kalkulator wag i miar

Przepis

Wino gotować powoli w stalowym garnku. Naciąć skórkę na brzoskwiniach, sparzyć je we wrzątku, ostudzić i obrać ze skórki. Kiedy wino jest już częściowo odparowane, dodać do niego brzoskwinie i gotować do miękkości, wyjąć. Sos zredukować. Jogurt doprawić cukrem waniliowym. Podawać brzoskwinie z gałką jogurtu i gęstym sosem. Jeżeli do dekoracji używamy sosu czekoladowego, wówczas jogurt można wymieszać z wiórkami czekolady.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE