Fiński naleśnik

Fiński naleśnik
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski, Desery

Przepis

Wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól do miski. Zrób dołek pośrodku i wbij do niego jajka.
Używając trzepaczki wymieszaj jaka z suchymi składnikami, a następnie wlej cienką strużką mleko, cały czas roztrzepując. Odstaw ciasto na co najmniej pół godziny – po tym czasie nieco zgęstnieje.
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wysmaruj kwadratową foremkę lub brytfankę stopionym masłem i wlej ciasto. Piecz mniej więcej 30 min, aż ciasto urośnie i zacznie przybierać złotawą barwę z wierzchu, od spodu pozostając wilgotne. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem, pokrój na 6 kawałków, na każdy nałóż owoce i łyżkę śmietany.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE