Indyk obgotowany i pieczony według przepisu Suzanne

Indyk obgotowany i pieczony według przepisu Suzanne
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Julie Andrieu

Seria kulinarna:
Francuskie wędrówki Julie (odc. 68)
Trudność:
Rodzaj dania:
Dania z indyka
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 1 indyk o wadze 5 kg

  • 2 rzepy
  • 2 pory
  • 4 marchwie
  • 1 cebula nakłuta 6 goździkami
  • 1 cytryna
  • 1-2 lejkowce dęte
  • sól gruboziarnista
  • Pieprz ziarnisty

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

1. Przygotować samowar i wypełnić go wodą do połowy. Zanurzyć indyka w zimnej wodzie.
2. Dodać warzywa i gotować przez 10 minut na małym ogniu.
3. Wyjąć i odsączyć indyka, dobrze go wysuszyć i natrzeć cytryną.
4. Dodać sól i pieprz do środka indyka, dodać kilka lejkowców dętych.
5. Wstawić do gorącego piekarnika nagrzanego do 160 °C i piec przez 3 godz..
6. Podlewać sosem z pieczenia.
7. Po wyjęciu z piekarnika odczekać kilka chwil przed pocięciem, potem przykryć, by uniknąć wystygnięcia.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 19,99 zł przez 5 mies. ZAMÓW ONLINE