Sałatka ziemniaczana z estragonem

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 20)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 2 kg ziemniaków
- sól i pieprz
- pół miarki białego wina
- 2 łyżki octu z czerwonego wina
- 3 różowe szalotki pokrojone w cieniutkie plasterki
- 2 garści podartego świeżego estragonu i szczypioru
- 2 łyżeczki musztardy diżońskiej
- ćwierć miarki oleju z pestek winogron lub oliwy
Przygotowanie:
Wrzucić ziemniaki do garnka i zalać zimną wodą. Posolić, zagotować i gotować do miękkości (czas zależy od wielkości ziemniaków). Kiedy ustępują pod naciskiem widelca, odcedzić, obrać i pokroić w plasterki do miski. Zalać białym winem i wymieszać, aż je wchłoną.
W tym czasie wrzucić szalotkę do miseczki i zalać octem winnym. Macerować przez 5 minut. Dokładnie odsączyć. Dodać szalotkę i zieleninę do ziemniaków. Wymieszać musztardę z oliwą i zalać ziemniaki. Posolić i popieprzyć. Wymieszać i podawać.
UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.
W tym czasie wrzucić szalotkę do miseczki i zalać octem winnym. Macerować przez 5 minut. Dokładnie odsączyć. Dodać szalotkę i zieleninę do ziemniaków. Wymieszać musztardę z oliwą i zalać ziemniaki. Posolić i popieprzyć. Wymieszać i podawać.
UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE
Komentarze