Indyk pieczony

Indyk pieczony zobacz Indyk pieczony 2018-06-19 12:28:26
Indyk pieczony
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 2.80

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 2 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Potrawy wielkanocne, Dania z indyka
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Indyka oczyścić, opłukać i osuszyć. Z papryki, pieprzu, soli i oleju zrobić pastę. Natrzeć wewnątrz i na zewnątrz całego indyka. Do środka wpakować całe, wyszorowane, sparzone i ponacinane pomarańcze. Odstawić do lodówki na min. 3 godziny. Końcówki skrzydeł owinąć folią aluminiową, żeby się nie paliły, zwinąć szyjkę do środka. Piekarnik nastawić na 260 stopni. Wstawić doń indyka ułożonego na boku w formie żaroodpornej, po 20 minutach obrócić na drugi bok, później po 20 minutach na pierś i na koniec na plecy. Zmniejszyć temperaturę do 160 stopni. Wbić termometr w najgrubszą część indyka. Piec w zależności od wielkości ptaka ok. 40 min. na każdy kg indyka. Temperatura w środku nie powinna przekroczyć 80 stopni. Dodatkowo w trakcie pieczenia polewać indyka powstałym sosem i sklarowanym masłem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE