Pascha naszej mamy

Pascha naszej mamy
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni 2 (odc.27)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Potrawy wielkanocne
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 2 l mleka
  • laska wanilii
  • 0,5 l kwaśnej śmietany 18%
  • 6 jaj
  • 250 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • bakalie posiekane morele, figi, daktyle

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Mleko zagotować z rozciętą laską wanilii. Roztrzepać jaja ze śmietaną i wlać do wrzącego mleka. Gotować powoli, nie dopuszczając do przywierania do dna, aż cały płyn w garnku się zwarzy i podzieli na ser i serwatkę. Ostudzić, usunąć wanilię. Cedzak wyłożyć podwójną warstwą gazy i odcedzić ser. Maksymalnie go odcisnąć, najlepiej zostawić na noc na cedzaku, a rano docisnąć. Serek powinien być prawie sypki. Masło zmiksować z cukrem pudrem. Stopniowo dodawać do masła ser i ucierać na wolnych obrotach, aż powstanie spójny krem. Bakalie namoczyć jeśli trzeba, osuszyć, pokroić nie za drobno, dodać do masy, wymieszać łyżką. Wyłożoną gazą miskę napełnić dość płynną masą i wstawić do lodówki, gdy stężeje odwrócić na talerz do góry dnem, zdjąć gazę i udekorować.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

bastek.zgierz 6 lat temu

Super, sprawdzony przepis, chyba 3 rok z rzędu będę robił "paschę naszej mamy", wykonywałem raczej wg powyższego przepisu. Dla wrażliwych: wg mnie przy gotowaniu mleka dziwne zapachy się ulatniają, ale całe przyrządzanie warte zachodu :)

Kasia)))w 7 lat temu

świetny przepis, można dać mniej masła - 200g i trochę mniej cukru, a i tak będzie pyszne

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE