Wieprzowe policzki w sosie chrzanowym z karmelizowanymi marchewkami

Aglio olio e peperoncino zobacz Aglio olio e peperoncino 2018-06-04 16:20:04
Aglio olio e peperoncino
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak lokalnie 5 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Potrawy wielkanocne

Składniki:

  • 1 kg wieprzowych policzków
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • świeży lubczyk
  • włoszczyzna
  • 2 jabłka
  • 2 cebule
  • ówka czosnku
  • łyżeczka suszonego lubczyku
  • 2 liście laurowe
  • 1,5 l bulionu
  • sok z ½ cytryny
  • 2 łyżki chrzanu
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • Karmelizowane marchewki:
  • ½ szklanki wody
  • 5-6 ziaren kardamonu
  • 3 łyżki miodu
  • pęczek młodych marchewek
  • ¼ szklanki czerwonego wina

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Policzki wieprzowe oczyść z błon. Dopraw je solą, pieprzem, świeżym lubczykiem i natrzyj odrobiną oliwy.
Włoszczyznę, jabłka i cebulę pokrój na małe kawałki. Warzywa podsmaż w garnku na oliwie i wyciągnij.
Następnie w tym samym garnku przesmaż policzki wieprzowe, dodaj jabłka i przesmażone warzywa, suszony lubczyk i liście laurowe. Wszystko zalej bulionem warzywnym i duś na wolnym ogniu przez 3- 4 godziny.
Z garnka wyciągnij ugotowane policzki i warzywa. Do pozostałego bulionu dodaj śmietanę, sok z cytryny i chrzan. Dokładnie wymieszaj i wrzuć z powrotem do garnka mięso i warzywa. Pyszne policzki wieprzowe w sosie chrzanowym gotowe!
Idealnym dodatkiem do wieprzowych policzków będą karmelizowane marchewki. Na patelnie wlej wodę. Dodaj miód i ziarna kardamonu. Poczekaj chwilę, aż syrop zgęstnieje. Następnie dodaj marchewki i dolej czerwone wino. Warzywa gotuj przez 5 minut. Policzki wieprzowe podawaj z karmelizowanymi marchewkami. Smacznego!

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE