Pappardelle z serem castello, gruszką, boczkiem i migdałami

Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- Mała Improwizacja (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
Składniki:
- 200 g makaronu pappardelle
- kawałek pora
- 1 gruszka
- 200 g boczku wędzonego
- 50 g sera pleśniowego Castello Danish Blue
- pieprz
- 50 -70 g Lurpak Premium Miks Lekko Solony
- 1 łyżka drobno poszatkowanej szałwii
- kilka gałązek tymianku
- 1 łyżka miodu
- garść migdałów w płatkach
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente w osobnym garnku we wrzącej osolonej wodzie.
Gruszkę i ser pokroić w małą kostkę, boczek i por w cienkie plasterki.
Patelnię rozgrzać, dodać boczek i prażyć.
Drugą patelnię rozgrzać i dodać masło, por, gruszkę, uprażony boczek, tymianek i smażyć całość. Doprawić szałwią, pieprzem i podlać miodem.
Do sosu dodać ugotowany makaron i kawałki sera, podgrzać do momentu aż ser się rozpuści. Podać udekorowane świeżym tymiankiem.
Gruszkę i ser pokroić w małą kostkę, boczek i por w cienkie plasterki.
Patelnię rozgrzać, dodać boczek i prażyć.
Drugą patelnię rozgrzać i dodać masło, por, gruszkę, uprażony boczek, tymianek i smażyć całość. Doprawić szałwią, pieprzem i podlać miodem.
Do sosu dodać ugotowany makaron i kawałki sera, podgrzać do momentu aż ser się rozpuści. Podać udekorowane świeżym tymiankiem.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Makarony, kluski
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze