Mus czarno-biały

Mus czarno-biały
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Jacek Sikora

Seria kulinarna:
Słodki drań (odc.16)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 4 żółtka
  • 150 g cukru
  • 100 ml (kawy)
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki brandy
  • 2 łyżeczki żelatyny (namoczonej w 1 łyżce wody)

Składniki białej masy

  • 4 białka
  • ½ łyżeczki soli
  • 100 g cukru
  • cytryna
  • 3 krople esencji pomarańczowej
  • 2 łyżeczki żelatyny (namoczonej w 1 łyżce wody)
  • 250 ml śmietany 36%
  • ziarenka kawy do ozdoby

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Żółtka utrzeć z cukrem i kawą rozpuszczalną. W gorącej kawie rozpuść żelatynę. Dolej do niej alkohol. Teraz wlać gorącą kawę do kogla-mogla małym strumieniem stale mieszając. Wstawić miskę do rondla z gotującą się wodą. Ubijać do momentu, aż masa zgęstnieje. Teraz stale mieszając schłodzić krem wkładając miskę do większej wypełnionej lodem. Białka ubić z dodatkiem soli. Gdy zrobi się z nich miękka piana dosypać cukier nie przestając jej ubijać. Przenieś miskę nad rondel z gotującą się wodą, aż utworzy się beza. Należy uważać, aby nie przebić piany bo będzie mieć gruzełkowatą strukturę. Gdy jest jeszcze gorąca dodać do niej żelatynę. Ostudzić naczynie z bezą w większej misce z lodem. Śmietanę ubić i wymieszać z letnią bezą, skórką otartą z cytryny oraz esencją pomarańczową. Napełnić wysokie kieliszki na przemiennie kremami, zanim całkowicie zastygną. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Ozdobić ziarnami kawy.

© Jacek Sikora

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE