Gratin z boćwiną

Gratin z boćwiną
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Laura Calder

Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu (odc.17)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1 kg umytej boćwiny
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 i 1/2 szklanki mleka (mleko zaparzyć z liściem laurowym i ząbkiem czosnku)
  • sól i pieprz
  • 1 czubata łyżka papryki
  • szczypta pieprzu kajeńskiego
  • garść startego parmezanu

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Pokrój liście i łodygi boćwiny. Podgrzej oliwę i zeszklij cebulę. Dodaj łodygi boćwiny i duś, aż zmiękną. Partiami dodawaj liście – niech przywiędną. Całość odstaw. Przygotuj beszamel. W niewielkim rondlu roztop masło. Dodaj mąkę i zagotuj. Dolej mleka i ciągle mieszając zagotuj ponownie, aż masa zgęstnieje. Dopraw ją papryką i pieprzem kajeńskim. Posól i popieprz.
Podgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Na dnie brytfanny ułóż część liści. Zalej je połową beszamelu. Teraz ułóż boćwinę i wylej resztę sosu beszamelowego. Posyp parmezanem. Piecz, aż wierzch zbrązowieje. Gratin dobrze smakuje także z szynką. Dla bardziej wyrazistego smaku warto dodać ser grujer lub Comté do gorącego beszamelu.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE