Gratin z boćwiną

Oceń przepis:
Przygotował:
Laura Calder
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu (odc.17)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 kg umytej boćwiny
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1 i 1/2 szklanki mleka (mleko zaparzyć z liściem laurowym i ząbkiem czosnku)
- sól i pieprz
- 1 czubata łyżka papryki
- szczypta pieprzu kajeńskiego
- garść startego parmezanu
Przygotowanie:
Pokrój liście i łodygi boćwiny. Podgrzej oliwę i zeszklij cebulę. Dodaj łodygi boćwiny i duś, aż zmiękną. Partiami dodawaj liście – niech przywiędną. Całość odstaw. Przygotuj beszamel. W niewielkim rondlu roztop masło. Dodaj mąkę i zagotuj. Dolej mleka i ciągle mieszając zagotuj ponownie, aż masa zgęstnieje. Dopraw ją papryką i pieprzem kajeńskim. Posól i popieprz.
Podgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Na dnie brytfanny ułóż część liści. Zalej je połową beszamelu. Teraz ułóż boćwinę i wylej resztę sosu beszamelowego. Posyp parmezanem. Piecz, aż wierzch zbrązowieje. Gratin dobrze smakuje także z szynką. Dla bardziej wyrazistego smaku warto dodać ser grujer lub Comté do gorącego beszamelu.
Podgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Na dnie brytfanny ułóż część liści. Zalej je połową beszamelu. Teraz ułóż boćwinę i wylej resztę sosu beszamelowego. Posyp parmezanem. Piecz, aż wierzch zbrązowieje. Gratin dobrze smakuje także z szynką. Dla bardziej wyrazistego smaku warto dodać ser grujer lub Comté do gorącego beszamelu.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Przekąski
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze