Przepisy na świąteczne potrawyPrzepisy na świąteczne potrawy

Naleśniki a la Gundel

Naleśniki a la Gundel zobacz Naleśniki a la Gundel 2018-06-19 13:00:56
Naleśniki a la Gundel
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Jan i Jakub Kuroniowie

Seria kulinarna:
Kuroniowie rozgryzają (odc.6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Składniki:

Nadzienie do naleśników:

Polewa czekoladowa:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Na dzień przed przygotowaniem naleśników rodzynki i pokrojone drobno skórki pomarańczowe moczymy w rumie. Orzechy włoskie mielimy i dodajemy do podgrzanej śmietany, podobnie jak skórkę pomarańczową, cukier, rodzynki i szczyptę cynamonu. Gotujemy kilka minut aż otrzymamy gęstą masę. Kiedy masa przestygnie, dolewamy do niej połowę rumu i mieszamy. Naleśniki smarujemy masą, zwijamy lub składamy i podajemy polane sosem czekoladowym.

Przygotowanie polewy:
Mleko gotujemy z 30 g cukru i odrobiną wanilii. Rozpuszczamy czekoladę i ubijamy gęstą śmietankę. Żółtka mieszamy z 80 g cukru, 50 g kakao i odrobiną mąki i zimnego mleka aż do otrzymania kremowej masy. Dodajemy czekoladę i bardzo powoli dolewamy gotujące się mleko. Całość podgrzewamy uważając, by masa się nie zagotowała. Gdy masa lekko ostygnie, dodajemy ubitą śmietankę i pozostałą część rumu.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE