Rafaello na biszkopcie migdałowym

Rafaello na biszkopcie migdałowym zobacz Rafaello na biszkopcie migdałowym 2018-06-19 12:59:57
Rafaello na biszkopcie migdałowym
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 2.90

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Składniki:

Krem kokosowy:
  • 1 litr mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem
  • 1 opakowanie budyniu kokosowego z cukrem
  • 250 g miękkiego masła
  • ½ szklanki cukru
  • ok. 1 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 40 ml likieru kokosowego
Kokosowa posypka:
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 4-5 krakersów

Kalkulator wag i miar

Przepis

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni.
Jaja ubijamy z cukrem na wysokich obrotach, aż pojaśnieją i zwiększą objętość, następnie wyłączamy mikser.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mieszamy z mielonymi migdałami.
Do jajek wlewamy likier i dodajemy suche składniki. Delikatnie za pomocą łopatki mieszamy całość.
Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do pieca na ok. 15 minut.
Po dotknięciu biszkopt powinien lekko sprężynować, a wbity patyczek powinien być suchy. Studzimy biszkopt.

Przygotowujemy krem budyniowy. 750 ml mleka zagotowujemy z cukrem, w tym czasie z 250 ml ziemnego mleka rozcieramy z mąką ziemniaczaną, likierem i proszkiem budyniowym. Do wrzącego mleka wlewamy budynie, zmniejszamy gaz i ciągle mieszając gotujemy ok. 3 minut, aż masa zgęstniej. Budyń przykrywamy folią spożywczą, tak by dotykała wierzchu masy i studzimy całkowicie.

Miękkie masło ucieramy na puch, partiami dodajemy budyń a na koniec wiórki kokosowe. Masę przelewamy na upieczony biszkopt i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
W tym czasie przygotowujemy posypkę. Wiórki wsypujemy na suchą patelnię i prażymy, aż się zrumienią. Krakersy drobno mielimy lub rozgniatamy w woreczku za pomocą wałka do ciasta lub tłuczka. Mieszamy z uprażonymi wiórkami i posypujemy, jak już zupełnie przestygną wierzch ciasta. Chłodzimy i serwujemy.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE