Pierś kaczki smażona z sosem cytrusowym

Oceń przepis:
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni (odc.28)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 2 piersi kaczki ze skórką
- sos cytrusowy (patrz oddzielny przepis)
- łyżka oleju
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Pierś kaczki natrzeć solą i pieprzem, naciąć od strony skórki w ukośną kratkę. Smażyć kaczkę na gorącej patelni (ewentualnie z odrobiną oleju) skórą do spodu przez 5 minut. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 8-10 minut. Wyjąć, chwilę poczekać, aż soki się równomiernie rozejdą wewnątrz. Mięso powinno być różowe w środku. Pierś pokroić w plasterki i ułożyć na talerzu, polać gorącym sosem cytrusowym. Można podawać z grillowaną cykorią.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Kuchnia francuska
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze