Placek dyniowy ze śliwkami

Dyniowy placek ze śliwkami zobacz Dyniowy placek ze śliwkami 2018-06-19 12:27:05
Dyniowy placek ze śliwkami
Oceń przepis:
44 ocen Średnia ocena: 3.20

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak w sezonie 2 (odc. 1)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • łyżka świeżych drożdży
  • szklanka ciepłego mleka
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 3 żółtka
  • łyżka masła
  • około 2,5 szklanki mąki
  • 2 szklanki startej na papkę dyni
  • około 10 słodkich śliwek
  • szklanka brązowego cukru
  • bułka tarta
  • łyżka cynamonu

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Drożdże rozrób z mlekiem, łyżeczką cukru i solą, odstaw do wyrośnięcia. Żółtka utrzyj z cukrem na kogel-mogel, dodaj masło i dynię. Powstałe ciasto połącz z drożdżami i mąką, wyrabiaj aż będzie odchodzić od ręki. Odstaw do wyrośnięcia. Brytfankę do pieczenia nasmaruj masłem i przełóż do niej wyrośnięte ciasto. Na wierzchu ciasta na całej powierzchni ułóż skórkami do ciasta połówki dyni i posyp tartą bułką oraz cynamonem. Piecz aż ciasto wyrośnie i będzie odchodzić od patyczka (około godziny). Podawaj polane łyżeczką śliwowicy podpalonej bezpośrednio przed podaniem i z gałką lodów.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE