Marynowana pierś kaczki na radicchio

Marynowana pierś kaczki na radicchio
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Gosia Molska

Seria kulinarna:
Babeczki wielkanocne (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Potrawy wielkanocne

Składniki:

  • 1 pierś kacza
  • 4 łyżki miodu
  • 3 pomarańcze
  • 2 limonki
  • 2 ząbki czosnku
  • ówka radichio
  • ocet balsamiczny figowy
  • oliwa extra virgin

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Piersi kaczki naciąć od strony skóry, posolić i popieprzyć. Podsmażyć przez chwilę na patelni grillowej. Po zdjęciu z patelni, posmarować miodem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 15 minut. Przygotować marynatę. Do miski wcisnąć sok z owoców, dodać drobno posiekany czosnek. Po upieczeniu, kaczkę pokroić w plastry i jeszcze mocno ciepłą zostawić w marynacie do ostygnięcia. Z radichio usunąć gorzki głąb. Przygotować sos vinegret z balsamico, oliwy i łyżki miodu. Polać sosem radichio, ułożyć plastry kaczki, podawać.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE