Kuropatwy z pomarańczowo-estragonowymi kopytkami

Kuropatwy z pomarańczowo-estragonowymi kopytkami zobacz Kuropatwy z pomarańczowo-estragonowymi kopytkami 2018-06-19 12:58:51
Kuropatwy z pomarańczowo-estragonowymi kopytkami
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 2-3 kuropatwy (lub przepiórki)
  • 20 dag masła
  • 20 dag słoniny
  • listki szałwii
  • sól
Pomarańczowo-estragonowe kopytka:
  • 500 g ugotowanych mącznych ziemniaków
  • 100 g mąki
  • ¼ szklanki zredukowanego soku z pomarańczy
  • kilka gałązek drobno posiekanego, świeżego estragonu
  • 2 łyżki skórki z pomarańczy
  • 2 szklanki soku ze świeżo wyciskanych pomarańczy

Kalkulator wag i miar

Przepis

Umyte i wysuszone kuropatwy posól i nafaszeruj szałwią. Każdego ptaka owiń dokładnie cienkimi plastrami słoniny. Piecz przez ok. 25- 30 minut w 180 stopniach. Od czasu do czasu podlewaj łyżeczką roztopionego masła.
Przygotuj kopytka. Ziemniaki przetrzyj przez praskę i połącz z mąką, estragonem, zredukowanym sokiem z pomarańczy i skórkami z pomarańczy. Zagnieć ciasto na kopytka i uformuj rulony, które później pokrój na kluseczki. Gotowe kluski gotuj w 4 szklankach wody wymieszanej z 2 szklankami soku. Podawaj posypane startym pecorino i polane sosem z pieczenia ptactwa.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE