Indyk pieczony z brzoskwiniami i imbirem

Indyk pieczony z brzoskwiniami zobacz Indyk pieczony z brzoskwiniami 2018-06-19 12:28:26
Indyk pieczony z brzoskwiniami
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 2 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Potrawy wielkanocne, Dania z indyka
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Kolendrę i anyż podgrzewamy na suchej patelni, jak zacznie pachnieć ściągamy z ognia i wrzucamy do moździerza. Dodajemy pieprz i ucieramy. Dodajemy skórkę z cytryny, drobno pokrojoną chili, imbir i sól. Ucieramy dodając po trochu 1-2 łyżki oleju. Powstałą pastą nacieramy indyka. Odstawiamy do zmacerowania najlepiej na całą noc do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Do rękawa do pieczenia wkładamy indyka wraz z zalewą, jaka powstała, dokładamy kawałki brzoskwiń, zawijamy i pieczemy. Jeśli chcemy uzyskać nadziewaną pierś, nacinamy jak przy schabie, wkładamy suszone brzoskwinie do środka i pieczemy jak wyżej. Po upieczeniu, odlewamy sok i wrzucamy brzoskwinie do malaksera, indyka zostawiamy w ciepłym miejscu. Miksujemy składniki sosu, przelewamy do rondelka i podgrzewamy do odparowania części płynu, dodajemy śmietanę (wcześniej odlewamy część sosu do kubeczka i delikatnie łączymy ze śmietaną, całość przelewamy do sosu ciągle mieszając). Na koniec w razie potrzeby dodajemy 1-2 łyżki masła. Indyka kroimy w plastry i podajemy z gorącym sosem brzoskwiniowym.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE