Pikantna pieczeń cielęca z pieczonymi ziemniakami

Pikantna pieczeń cielęca z pieczonymi ziemniakami
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Gosia Molska

Seria kulinarna:
Babeczki wielkanocne (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 1.5 kg zadniej cielęciny bez kości
  • 4-5 ząbków czosnku
  • ćwierć łyżeczki mielonego cynamonu
  • ćwierć łyżeczki kardamonu
  • pół łyżeczki mielonego
  • kwiatu muszkatołowego
  • sól
  • pieprz
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka miodu
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka masła
  • pół szklanki białego wytrawnego wina

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Drobno posiekany czosnek utrzeć z solą, pieprzem i połową przypraw (cynamonu, kardamonu, muszkatu). Umyte i osuszone mięso mocno wygnieść ręką. Ostrym, cienkim nożem nakłuć w kilku miejscach, wypełnić nacięcia przygotowaną pastą czosnkową. Pozostałe przyprawy dokładnie utrzeć z sokiem z cytryny, solą, pieprzem, miodem i oliwą i tę pastę dokładnie wetrzeć w mięso, owinąć w folię i zostawić na noc w lodówce. Odwinąć z folii, ułożyć na wysmarowanej masłem blasze, wstawić do mocno nagrzanego piekarnika (240 stopni C) na kilka minut, aby mięso się sosem ładnie zrumieniło, po czym zmniejszyć ogień i piec skrapiając winem, a później polewając wytworzonym sosem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE