Proziaki lub fajarcarze

Proziaki lub fajarcarze zobacz Proziaki lub fajarcarze 2018-06-19 13:01:01
Proziaki lub fajarcarze

Przygotował:

Brygida Kosel

Seria kulinarna:
Teraz Brygida! (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • ½ kg mąki pszennej
  • 250 ml kefiru
  • 1 łyżka sody
  • szczypta soli
  • kilka łyżek powideł śliwkowych
  • kilka łyżek powideł różanych
  • 100 ml śmietany

Kalkulator wag i miar

Przepis

Z kilku łyżek kefiru i łyżki sody oczyszczonej zrobić zaczyn. ½ kg mąki pszennej wymieszać z pozostałą częścią kefiru i przygotowanym wcześniej zaczynem. Dodać szczyptę soli. Zagnieść ciasto. Ciasto powinno być dość gęste, więc trzeba je wyrabiać tak długo, aż osiągnie wymaganą konsystencję. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie w każdym momencie można dodać trochę mąki. Ciasto jest gotowe, gdy odchodzi od dłoni. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Kiedy ciasto jest już gotowe tworzyć z niego zgrabne placuszki. Smażyć na złoty kolor na suchej, lekko rozgrzanej patelni.
Najlepiej podawać z wiejską śmietaną, konfiturą różaną bądź śliwkową.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE