Mini hot dogi

Mini hot dogi
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Aaron Craze

Seria kulinarna:
Rude Boy w kuchni (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
Ilość osób:
19

Przygotowanie:




Ciasto:
1 litr ciepłej wody
1 łyżka drobnego cukru
14g suszonych drożdży
1kg mąki
1 łyżeczka soli
50ml mleka
oliwa

Nadzienie:
24 małe kiełbaski chipolata
12 pomidorów cherry
1 pęczek tymianku
1 jajko

Do podania: ketchup, musztarda lub relish

Przygotowanie ciasta:
W misce zmieszać wodę, drożdże, cukier i 2 łyżki oliwy. Zostawić na 10 minut, by drożdże zaczęły pracować. Do drugiej miski wsypać mąkę i sól. Zmieszać i po trochu wlewać wodę z drożdżami. Na koniec dodać mleko. Kiedy ciasto się połączy, wyjąć na stolnicę oprószoną mąką i wygniatać tak, by rozciągać gluten. Wyrobione ciasto umieścić w misce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut do 1 godziny.

Nadzienie:
Kiełbaski pokryć oliwą i przesmażyć na średnim ogniu na patelni, tak aby się zrumieniły. Zostawić do ostygnięcia. Pomidory przekroić na pół, usunąć pestki i sok. W każdą połówkę wbić gałązkę tymianku i odstawić. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Odcinać z ciasta niewielkie, 20 g kawałki, wałkować je na ok. 5 cm paski. Na każdym pasku położyć kiełbaskę i gałązkę tymianku z nabitym pomidorem, tak aby wystawały z obu stron ciasta. Ciasto zawinąć i skleić. Hot dogi położyć na posypanej mąką blasze i posmarować rozmąconym jajkiem. Piec 20 minut, aż ciasto wyrośnie i zarumieni się. Gorące opryskać oliwą. Podawać z musztardą, ketchupem, lub relishem.

Przepis opracowany na podstawie programu „Rude Boy w kuchni”.


 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE