Starożytna maqluba

Starożytna maqluba
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Adam Liaw

Seria kulinarna:
Na tropie nowych smaków: Antypody (odc. 2)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia arabska
Ilość osób:
5
Czas przygotowania:
2 godziny, 30 minut

Składniki:

  • 125 ml (½ szklanki) oliwy z oliwek

  • 2 kg udźca jagnięcego bez kości, pokrojonego w 3-centymetrową kostkę
  • 1 cebula brązowa, pokrojona w kostkę
  • 1 łyżeczka baharatu lub garam masala
  • 2 laski cynamonu
  • 4 strączki kardamonu
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 cukinie, pokrojone w 6 mm krążki
  • 1 duży bakłażan, pokrojony w 6 mm krążki
  • 2 małe pomidory, pokrojone w 6 mm krążki
  • 2 szklanki różyczek kalafiora

  • Mieszanka zbożowa

  • 500 g (2½ szklanki) ryżu basmati, płukanego, namoczonego w wodzie przez 30 minut
  • 2 łyżki ryżu czarnego, płukanego, namoczonego w wodzie przez 30 minut
  • 2 łyżki białej komosy ryżowej, umytej
  • 1 łyżka szarłatu
  • 1 łyżka prosa
  • 1 łyżka mąki gryczanej
  • 2 łyżeczki czarnego sezamu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki baharatu lub garam masala

  • Sałatka Shirazi

  • 1 ogórek, bez pestek, pokrojony w drobną kostkę
  • 2 pomidory, bez pestek, pokrojone w drobno kostkę
  • 1 mała czerwona cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka suszonej mięty
  • 1 łyżka płatków soli morskiej

  • Do serwowania

  • 1 szklanka liści mięty
  • ½ szklanki pestek granatu
  • ½ szklanka pistacji
  • ½ szklanki prażonych orzeszków piniowych
  • 2 szklanki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • łódki cytryny

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Słowo maqluba w języku perskim oznacza „do góry nogami”. Do miseczki nakłada się warstwy grillowanych warzyw, mięsa i aromatycznego ryżu, a potem się to odwraca i posypuje orzechami, ziołami i podaje z jogurtem. Danie wymaga sporo pracy, ale jest spektakularne i samo w sobie stanowi atrakcję.

Podsmaż kawałki jagnięciny na oliwie, aż zrobią się brązowe. Dodaj cebulę, przyprawy, sól i wymieszaj. Gotuj przez 5 minut, aż cebula zmięknie. Dodaj tyle wody, aby przykryła mięso, zagotuj, a potem zmniejsz ogień. Przykryj i gotuj przez godzinę, aż jagnięcina zrobi się miękka. W międzyczasie zbieraj szum z powierzchni wody. Dolej wody w razie konieczności. Następnie odcedź mięso, ale wywar zachowaj. Dodaj do niego tyle wody, aby łącznie było 1,5 litra.

Rozgrzej oliwę na patelni na średnim ogniu. Usmaż cukinię, bakłażany i kalafiora na złoty kolor. Zdejmij z ognia i odstaw.

Wymieszaj składniki mieszanki zbożowej w misce.

Duży, ciężki garnek natłuść oliwą. Układaj warstwami pomidory, cukinię i bakłażan. Na nich połóż jagnięcinę i kalafior. Posyp równomiernie mieszanką zbożową. Zalej wywarem i zagotuj na średnim ogniu. Gotuj bez przykrycia przez 5 minut, a potem zmniejsz ogień, przykryj i gotuj jeszcze 20 minut, aż ryż zrobi się miękki. Wyłącz ogień i zostaw na 30 minut bez zdejmowania pokrywki.

Wymieszaj w misce składniki na sałatkę.

Odwróć garnek z maqlubą i połóż na większym naczyniu. Zostaw je na 5 minut, żeby danie oderwało się od garnka. Zdejmij go i udekoruj maqlubę listkami mięty, orzechami i pestkami granatu. Podawaj z sałatką shirazi i jogurtem posypanym solą i skropionym oliwą.

Uwaga
Baharat można kupić w sklepach z żywnością bliskowschodnią.

W przepisie użyto miary australijskich łyżek i szklanek. 1 łyżeczka to 5 ml, 1 łyżka to 20 ml, 1 szklanka to 250 ml.
Wszystkie zioła powinny być świeże i lekko upakowane z szklankach.
Wszystkie warzywa są średniej wielkości i obrane.
Wszystkie jajka ważą 55-60 gramów.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 19,99 zł przez 5 mies. ZAMÓW ONLINE