Rogaliki rugelah z białego sera z orzechowym farszem

Rogaliki rugelah z białego sera z orzechowym farszem
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko Biały ser (odc. 26)
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Przepis



Ciasto
1 szklanka masła (225g)
opakowanie białego sera (225g)
¼ łyżeczki soli
3 szklanki mąki

Farsz
¾ szklanki orzechów włoskich
½ szklanki suszonych wiśni
łyżeczka cynamonu
nieco ekstraktu wanilii
2 łyżeczki śmietany
½ szklanki cukru

Przygotowanie:
Rozetrzeć masło z białym serem. Dosypać sól i mąkę. Utrzeć na gładką masę i wyrobić ciasto. Owinąć w folię spożywczą i odłożyć na kilka godzin do lodówki. Przygotować farsz. Orzechy włoskie wstawić na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni, posiekać. Posiekać suszone wiśnie, dorzucić do orzechów, dodać cynamon, śmietanę i cukier. Wymieszać. Podzielić ciasto na 6 kawałków. Z jednego utoczyć kulkę. Podsypać stolnicę cukrem pudrem, docisnąć dłonią kulę ciasta i rozwałkować na cienki placek w kształcie koła. Pokroić ciasto na 6 trójkątów. Nałożyć farsz na środek każdego trójkąta. Zwijać rogaliki zaczynając od szerokiego końca do węższego. Można podwinąć rogi. Piec przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni. Po upieczeniu, gdy wystygną, posypać cukrem pudrem.

Wersja zmodyfikowana

ROGALIKI RUGELAH Z FIGAMI GOTOWANYMI W PORTO

świeże figi
kilka lasek cynamonu
½ szklanki porto

Przygotować rogaliki rugelah z farszem orzechowym według powyższego przepisu. Świeże figi naciąć przez środek i włożyć do rondla. Dodać laski cynamonu, wlać porto. Gotować przez kwadrans na małym ogniu. Figi nakładać do kompotierek, nalać trochę wina, obok położyć rogaliki.

© Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE