Jajka po szkocku

Jajka po szkocku
Oceń przepis:
87 ocen Średnia ocena: 3.00

Przygotował:

Jamie Oliver

Seria kulinarna:
Jamie & Jimmy's Food Fight Club 5 (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z wieprzowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska

Składniki:

  • 600 g zmielonego mięsa z łopatki wieprzowej
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • 1 gałązka świeżej szałwii
  • 1 gałka muszkatołowa
  • szczypta wędzonej ostrej papryki lub pieprzu kajeńskiego
  • 3 fileciki anchois
  • 8 dużych jajek, z wolnego wybiegu
  • 100 g mąki pszennej
  • 200 g bułki tartej
  • olej roślinny, do smażenia w głębokim tłuszczu

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Oberwij listki z szałwii i rozmarynu. W malakserze umieść mielone mięso, dodaj oberwane listki, porządną szczyptę tartej gałki muszkatołowej, wędzoną paprykę lub pieprz kajeński, anchois, po szczypcie soli morskiej i czarnego pieprzu, zmiksuj.

Ugotuj 6 jajek - umieść je w lekko osolonej wrzącej wodzie na 5 minut, po czym wyjmij, zanurz w zimnej wodzie i obierz, gdy trochę przestygną.

W tym czasie przygotuj trzy głębokie talerze – do pierwszego wsyp mąkę, w drugim roztrzep pozostałe jajka, trzeci przeznacz na bułkę tartą.

Mięso podziel na 6 części, uformuj z nich kulki. Na dłoni rozłóż kawałek folii spożywczej, umieść na niej kulkę z mięsa, spłaszcz, by dało się owinąć nim jajko. Połóż jako na środku i, pomagając sobie folią, owiń jajko mięsem, starannie zlepiając. Zdejmij folię.

Obtocz jajka w mące, zanurz w roztrzepanym jajku, poczekaj, aż ścieknie nadmiar, po czym włóż do bułki tartej, by pokryła je równą warstwą. Obtoczone jajka włóż do lodówki na 30 minut, by otoczka stężała.

Rondel z ciężkim dnem wstaw na spory ogień, wlej 8-cm warstwę oleju – pamiętaj, by olej nigdy nie sięgał wyżej niż do połowy wysokości rondla. Rozgrzej olej do 170 stopni Celsjusza – sprawdź temperaturę za pomocą termometru lub wrzucając kawałeczek ziemniaka (powinien natychmiast przybrać złocisty kolor). Ostrożnie umieść w oleju obtoczone jajko i smaż przez mniej więcej 8 minut, na złoto. Możesz je przekroić, by sprawdzić, jak długiego czasu smażenia potrzebujesz. Usmaż w ten sposób pozostałe jajka partiami.

Podawaj z łyżeczką angielskiej musztardy, plasterkiem jabłka, kawałkiem dojrzałego sera cheddar (np. Westcombe), piccalilli i listkami sałatkowymi – oraz porządnie schłodzonym piwem, rzecz jasna!

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE