Czekolada do picia i ciasteczko migdałowe

Czekolada do picia
Oceń przepis:
45 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Bożena Sikoń

Seria kulinarna:
Łakocie Bożeny Sikoń (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Napoje, Dania na walentynki

Składniki:

Ciasteczko migdałowe

  • 100 g płatków migdałowych
  • 90 g cukru
  • 15 g mąki
  • 2 jajka
  • 20 g masła

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zagotować mleko, dodać śmietankę i przyprawy. Ponownie zagotować. Zdjąć z gazu wsypać pokrojoną czekoladę i rozmieszać. Chwilę jeszcze pogotować.

Do miski włożyć płatki migdałowe, cukier, mąkę i wymieszać z białkami. Następnie wlać rozpuszczone letnie masło i wymieszać. Odstawić na 30 min. Układać niewielkie kulki na matę do pieczenia i widelcem zmoczonym w wodzie rozklepać płaskie kółka. Piec w temp. 180º C ok. 20 min.
Na ciepło formować kształt układając na wałku.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA