Pudding roladowy z brązowym cukrem

Pudding roladowy z brązowym cukrem
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko (odc.17)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej

Przepis


Ciasto
2 łyżeczki granulowanych drożdży
4 łyżki ciepłej wody
½ szklanki mleka o temperaturze pokojowej
1 jajko o temperaturze pokojowej
2 łyżki cukru
2 ½ szklanki mąki uniwersalnej
½ łyżeczki soli
½ kostki miękkiego masła
½ szklanki kremowego śmietankowego twarożku

Nadzienie
1 kostka miękkiego masła
1 szklanka brązowego cukru
1 łyżka cynamonu
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
1 szklanka orzechów pekan

Pudding
4 szklanki mleka
1 łyżka ekstraktu waniliowego
¼ szklanki cukru + 2 łyżki do posypania
¼ szklanki brązowego cukru
8 jajek

Przygotowanie ciasta
Rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie, zamieszać i pozostawić na 5 minut. Dodać mleko, jajko, cukier i wymieszać za pomocą miksera. Dodać mąkę oraz sól i mieszać przez 1 minutę, żeby składniki się połączyły. Dodać masło, twarożek i mieszać jeszcze przez 5 minut mikserem na średnich obrotach. Posmarować miskę małą ilością oleju, włożyć do niej ciasto, przykryć i pozostawić w cieple na 1 godzinę.

Przygotować nadzienie
Zmieszać masło, cukier, cynamon i gałkę muszkatołową. Drobno posiekać orzechy pekan i dodać do mieszaniny. Rozsmarować połowę nadzienia na dnie formy do pieczenia o rozmiarach ok. 20 cm x 30 cm. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Na blacie lekko wysmarowanym olejem rozwałkować ciasto na prostokąt o grubości ok. 1,2 cm. Rozprowadzić pozostałe nadzienie na cieście i zrolować je wzdłuż. Pokroić roladę na 12 równych kawałków i ułożyć w prostokątnej formie z resztą nadzienia, pozostawiając między kawałkami ciasta nieco wolnego miejsca. Pozostawić na pół godziny do wyrośnięcia. Piec 30 minut. Przed przygotowaniem puddingu pozostawić ciasto na noc w formie na powietrzu, żeby podeschło.

Przygotować pudding
Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Wyjąć kawałki ciasta z formy i pokroić na kromki tak, aby było widać spiralne nadzienie. Posmarować masłem prostokątną formę i ułożyć w niej płasko kromki ciasta. Zagotować mleko z wanilią na średnim ogniu. W misce zmieszać jajka z cukrem. Powoli dodawać gorące mleko, stale mieszając. Zalać ciasto mieszaniną i docisnąć, żeby dobrze nasiąkło. Posypać pudding cukrem. Zapiekać przez 35-45 minut, aż pudding stanie się sprężysty. Pokroić pudding na kwadratowe kawałki, nakładać łyżką na talerzyki. Podawać na ciepło.

©Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE