Tortilla z mięsem suma

Tortilla z mięsem suma
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Bartosz Lisek

Seria kulinarna:
Nie bój ryby! (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • Przyprawa gyros:
  • 1,5 łyżki oregano
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka suszonej cebuli
  • 1,5 łyżki czosnku granulowanego
  • 2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1,5 lyżki słodkiej papryki
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
tortilla pszenna 30 cm (po jednej na osobę)
  • 1 łyżka sosu tzatziki
  • kilka liści ulubionej sałaty
  • 1 filet suma afrykańskiego podsmażony w przyprawie do gyrosa (1 filet na osobę)
  • 1 pomidor, plastry
  • 1 cebula czerwona, piórka
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka ostrego sosu (może być własnoręcznie przygotowany sos habanero)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotuj mieszankę przypraw w młynku do kawy.

Pokrój filet suma na kawałki, najlepiej w paski. Dodaj odrobinę oleju rzepakowego i wymieszaj z przyprawami. Odstaw, żeby się zmacerowało.

W tym czasie naszykuj dodatki. Cebulę pokrój na pół i na plastry, osól i odstaw. Pomidory pokrój na plastry. Natkę oddziel od łodyg.

Czas na złożenie składników. Na suchej patelni podgrzej tortillę z obydwu stron.
Na tej samej patelni podsmaż suma. Tortillę posmaruj sosem tzatziki.
Ułóż sałatę, smażonego suma, na to ostry sos, plastry pomidora, cebulę i liście natki pietruszki. Zwiń wrapa i gotowe.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA