Chowder z sercówkami

Oceń przepis:
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni 2 (odc.7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia brytyjska
Składniki:
- 400 g sercówek (rodzaj małży)
- 1 dorada
- 200 g łososia
- 150 g wędzonego boczku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łodygi selera
- listek laurowy
- tymianek
- 0,5 kg ziemniaków
- 1,5 l wywaru rybnego
- śmietana
- nać pietruszki
- grzanki
Przygotowanie:
Sercówki oraz ryby ugotować w małej ilości wody, odcedzić, oczyścić ryby i małże. Na patelni przesmażyć pokrojony w kostkę boczek, odcedzić nadmiar tłuszczu, dodać pokrojoną cebulę, czosnek,
seler, tymianek i listek laurowy. Wszystko przesmażyć ok. 10 min. Dodać pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i zalać wywarem z ryb i sercówek. Gotować do miękkości ziemniaków, dodać sercówki i kawałki ryb. Zdjąć z ognia i dodać śmietanę, pieprz do smaku oraz posiekaną natkę pietruszki. Podawać z grzankami.
seler, tymianek i listek laurowy. Wszystko przesmażyć ok. 10 min. Dodać pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i zalać wywarem z ryb i sercówek. Gotować do miękkości ziemniaków, dodać sercówki i kawałki ryb. Zdjąć z ognia i dodać śmietanę, pieprz do smaku oraz posiekaną natkę pietruszki. Podawać z grzankami.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Kuchnia brytyjska
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze