Skrzydełka w maśle orzechowym, sałatka z makaronu ryżowego z chrupiącą orzechową posypką i dressingiem z octu ryżowego

Skrzydełka w maśle orzechowym, sałatka z makaronu ryżowego z chrupiącą orzechową posypką i dressingiem z octu ryżowego
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 4.50
Seria kulinarna:
Nuta egzotyki na co dzień 2
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Przepis


Marynata do skrzydełek w maśle orzechowym:
400 g gładkiego, niesłodzonego masła orzechowego
8 drobno posiekanych ząbków czosnku
240 ml sosu sojowego
90 g brązowego cukru
120 ml wody
skórka z limonki
sok z 2 limonek
łyżka pieprzu kajeńskiego
pół łyżki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Skrzydełka w maśle orzechowym:
24 skrzydełka kurczaka
marynata do skrzydełek w maśle orzechowym

Chrupiąca orzechowa posypka
olej z orzeszków ziemnych do smażenia
2 papryczki chilli, przekrojone na pół, pozbawione nasion i pokrojone w plasterki r
2 obrane szalotki, przekrojone na pół i pokrojone w plasterki
5 łyżek skrobi kukurydzianej
10 dag drobno posiekanych, prażonych orzeszków ziemnych
sól

Dressing z octu ryżowego
240 octu ryżowego
drobno posiekany ząbek czosnku
skórka z limonki
łyżka oleju sezamowego
sól do smaku

Sałatka z makaronem ryżowym:
227 g makaronu ryżowego, ugotowanego według przepisu na opakowaniu
dressing z octu ryżowego Rice Wine Vinegar Dressing
chrupiąca orzechowa posypka
10 dag kiełków fasoli
marchewka, obrana i pokrojona w piórka
ogórek, obrany, pozbawiony nasion i pokrojony w kostkę

½ pęczka szczypioru, łodygi krojone ukośnie
½ pęczka liści kolendry
skrzydełka w maśle orzechowym

Marynata do skrzydełek w maśle orzechowym:
1. Wszystkie składniki włożyć do miski, wymieszać i odstawić.

Skrzydełka w maśle orzechowym:
1. Ponacinać skrzydełka, żeby marynata łatwiej wniknęła w mięso.
2. Włożyć skrzydełka do marynaty. Wmasować ją w mięso. Wstawić do lodówki na 0,5 – 24 godziny.
3. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
4. Ułożyć skrzydełka na blasze i piec 30 – 45 minut w piekarniku, aż zrobią się chrupkie i złotobrązowe. W połowie pieczenia obrócić skrzydełka.

Chrupiąca orzechowa posypka:
1. Duży garnek napełnić olejem do 1/3 wysokości. Rozgrzać olej do 180 stopni. Mierzyć temperaturę kuchennym termometrem.
2. Wyłożyć blachę do pieczenia papierowym ręcznikiem.
3. Włożyć kawałki chilli do miski, obtoczyć w 2 łyżkach skrobi kukurydzianej i smażyć, aż zrobią się złotobrązowe. Wyjąć z oleju, ułożyć na blasze z papierowym ręcznikiem. Doprawić solą, pieprzem i odstawić.
4. Włożyć szalotki do miski, obtoczyć w 3 łyżkach skrobi kukurydzianej. Smażyć, aż zrobią się złotobrązowe. Wyjąć z oleju, ułożyć na blasze, doprawić solą i odstawić.
5. Drobno posiekać chrupiące chilli i szalotki.
6. Do miski wsypać posiekane, prażone orzeszki ziemne, usmażone chilli i szalotki. Odstawić.

Dressing z octu ryżowego:
1. Włożyć wszystkie składniki do miski, wymieszać i odstawić.

Podanie sałatki z makaronu ryżowego z chrupiącą orzechową posypką i dressingiem z octu ryżowego:
1. Na środku talerza ułożyć makaron ryżowy i polać połową dressingu z octu ryżowego.
2. Obsypać makaron chrupiącą orzechową posypką.
3. Na makaronie ułożyć kiełki fasoli.
4. Ułożyć marchewkę wokół makaronu i kiełków fasoli.
5. Marchewkę posypać ogórkiem i szczypiorem. Całość polać resztą dressingu z octu ryżowego.
6. Na makaronie ryżowym ułożyć skrzydełka w maśle orzechowym i udekorować kolendrą.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE