Kurczak z trawą cytrynową i chili

Kurczak z trawą cytrynową i chili
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 4.30
Seria kulinarna:
Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia wietnamska

Składniki:

  • 500 g filetów z udek kurczaka
  • pokrojonych na nieduże kawałki
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 1,5 łyżki cukru
  • 2 trawy cytrynowe
  • tylko białe części
  • drobno posiekane
  • 4 ząbki czosnku
  • posiekane drobno
  • 2 długie papryczki chili
  • drobno posiekane
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • ½ cebuli
  • pokrojonej w grube piórka
  • 1 szklanka soku z młodego kokosa albo 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 3 gałązki kolendry
  • do dekoracji

Kalkulator wag i miar

Przepis

Wymieszać w misce sos rybny z cukrem, mieszać, aż cukier się rozpuści. Dodać połowę trawy cytrynowej, połowę czosnku, połowę chili i pokrojonego na kawałki kurczaka. Wymieszać, by mięso pokryło się marynatą i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę, a najlepiej na noc.
Wstawić wok na średni ogień, wlać olej, włożyć pozostałą trawę cytrynową, czosnek, chili i podsmażyć, aż puszczą aromat. Zwiększyć płomień i włożyć kawałki kurczaka. Obsmażyć z wierzchu na rumiano, żeby mięso zamknęło się z zewnątrz (około 2 minuty z każdej strony). Wlać sok z kokosa lub bulion, dodać cebulę, dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez około 5 minut.
Przełożyć do miski, udekorować gałązkami kolendry. Podawać z ryżem jaśminowym.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE